Jaarlijkse APK-keuring van jouw gebit

Jaarlijkse APK-keuring van jouw gebit

Zoals velen ga ook ik ieder half jaar op controle bij de mondhygiëniste om mijn gebit te laten keuren. Zelf poets ik tweemaal daags mijn tanden en maak ik gebruik van een airflosser, een flosapparaat die door middel van luchtdruk en water mijn tanden flost. Telkens denk ik veilig te zijn, maar het kan natuurlijk altijd nog beter.

Het verschil tussen tandarts en mondhygiëniste

Vaak hoor ik nog dat mensen de termen tandarts en mondhygiëniste door elkaar halen. De tandarts onderzoekt een gebit en stelt aan de hand van het onderzoek een diagnose met een bijpassend behandelplan. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van tandaandoeningen. Hierdoor behoud je een goed en vooral gezond gebit en blijven je mond- en kauwstelsel intact.

De mondhygiënist is opgeleid om het gebit te onderzoeken en te diagnoseren op het gebied van gaatjes en tandvleesproblemen. Hierbij richt de mondhygiëniste zich voornamelijk op de mondzorg en geeft deze advies over het behouden van een gezond gebit. Je kunt dan ook zonder doorverwijzing van de tandarts bij een mondhygiëniste terecht.

Scoort jouw tandvlees goed?

Wanneer tandvlees helemaal gezond is dan is deze vastgehecht aan de tanden en kiezen. Wel zit er bij de rand van het tandvlees een kleine ruimte tussen de tand en het tandvlees. Wanneer deze ruimte gezond is, is deze maximaal 3mm diep. Wanneer jouw tandvlees bloed tijden eten of poetsen is het niet gezond.

Je herkent ongezond tandvlees snel aan dat het rood of dik is. Het kan echter ook ongezond zijn en er wel goed uitzien. Daarom is het altijd belangrijk je tandvlees één keer per half jaar te laten controleren door een mondhygiëniste.

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

In iedereens mond zitten ontelbaar bacteriën die zich aan de tanden en tandvlees hechten. Deze laag bacteriën heet tandplak. Tandplak is dan ook de oorzaak van een tandvleesontsteking, ook is tandplak de oorzaak van gaatjes, verkalking en tandsteen. Wanneer je elke dag goed poetst en flost kun je alle tandplak verwijderen en zorgen voor een gezond gebit, maar wanneer je dit niet doet kan je tandvlees gaan ontsteken.

(25)