Opvoeden van kinderen

Opvoeden van kinderen

Het opvoeden van kinderen gaat niet altijd over rozen. We krijgen natuurlijk allemaal veel mee van onze ouders, maar zodra we zelf vader of moeder worden, blijkt de opvoeding af en toe een lastige taak. We doen het met liefde, maar het zou soms handig zijn als iemand je precies kon vertellen wat je wel en niet moet doen. Vooral bij je eerste kindje is het soms zoeken naar de juiste manier. Welke grenzen trek je en hoe streng moet je zijn. Elk kind is anders en er bestaat ook niet iets al een beste manier van opvoeden. Dit is afhankelijk van de ouders, de thuissituatie en het kind zelf. Er bestaat geen boek of cursus: help hoe voed ik mijn kind op. Je kunt natuurlijk wel hulp krijgen bij het opvoeden, maar over het algemeen komen de ouders er samen prima uit en slagen ze erin hun kind of kinderen op te laten groeien tot respectvolle volwassenen met normen en waarden. Natuurlijk maak je als ouders wel eens een fout, dat hoort er ook bij en daar leer je van. In de meeste gevallen wordt dit altijd weer rechtgetrokken en kun je uiteindelijk trots zijn met de opvoeding die jij aan je kind hebt meegegeven. Een enkele keer gaat dit niet zo en hebben de ouders extreem veel moeite met het opvoeden. Vaak is in deze gezinnen meer aan de hand en doe je er verstandig aan om hulp in te schakelen.

 

Moeite met het opvoeden

Bij sommige gezinnen gaat het opvoeden niet zo vanzelfsprekend. Het komt vaak genoeg voor dat er problemen zijn binnen het gezin waardoor het opvoeden moeilijker wordt. Ouders vinden het lastig om het opvoeden te combineren met de overige gezinstaken. Bij deze ouders zie je dat zij zich vaak of richten op de opvoeding of op de gezinstaken en dit zorgt voor een thuissituatie die niet in balans is. Het heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. In zulke gevallen is het beter om hulp in te schakelen. Een voorbeeld van passende hulp is ambulante gezinsbegeleiding. Deze hulp komt thuis langs en helpt de ouders bij het opvoeden van hun kinderen en geeft de kinderen de mogelijkheid om veilig thuis op te groeien. De ouders leren om te gaan met het opvoeden in combinatie met de gezinstaken. Ouders en hulpverleners werken als partners en zijn gelijkwaardig aan elkaar. De ouders krijgen absoluut niet het idee dat ze zelf weer opgevoed moeten worden. Ze worden juist ondersteunt en hun vaardigheden worden versterkt. Gezinsbegeleiding is in veel van deze gevallen een perfecte oplossing. Het is een tijdelijke hulpverlening en het zorgt ervoor dat het gezin zelfstandig verder kan leven.

michelangelo-71282_640

Veilig thuis

Ambulante gezinsbegeleiding duurt maximaal zes maanden. De hulpverlener komt normaliter twee keer in de week langs. Er worden doelen opgesteld en deze moeten aan het einde van de rit behaald zijn. Het doel van deze begeleiding is om ouders in staat te stellen voor het opvoeden van hun kinderen en om de ontwikkeling en de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Na het behalen van de doelen wordt de behandeling beëindigd en kan het gezin op een zelfstandige en veilige manier verder.

 

(80)